FAQ

Vad kan man arbeta med som volontär?

Idag är utbudet av företag som organiserar volontärresor väldigt stort, och i och med det finns det ett väldigt stort utbud av volontärprojekt man kan arbeta med. Det vanligaste är att arbeta med barn på skolor eller barnhem. Om man är intresserad av djur finns många olika sorters djurprojekt runt om i världen. Andra områden man kan arbeta inom är sport, sjukvård, byggprojekt och kvinnoprojekt.

Vem kan åka på en volontärresa?

Hos de flesta organisationer krävs det att man har fyllt 18 år för att åka iväg ensam. Det är också viktigt att du är intresserad av att lära känna en ny kultur och lokalbefolkningen. Det finns oftast ingen övre åldersgräns. Som pensionär besitter du massor av livs- och arbetserfarenhet som kan göra stor nytta på ett volontärprojekt.

Behöver jag vaccinera mig?

Det bästa är att rådfråga en läkare innan avresa eftersom olika länder har olika rekommendationer. Vissa vaccin kräver många sprutor med ett visst mellanrum så kom ihåg att vara ute i god tid. Kontakta en vårdcentral eller en vaccinationsklinik för mer information.

Vilken typ av försäkring måste jag ha?

När du åker utomlands är det alltid viktigt att ha en bra försäkring. Den bästa försäkringen vid volontärarbete utomlands är  denna.

Behöver jag ta med mig gåvor?

Det är inget tvång att ta med sig presenter när du åker som volontär. Men det är alltid uppskattat att ta med sig en symbolisk sak till sin värdfamilj. Saker som uppskattas om du ska arbeta på t.ex. ett barnhem är leksaker, bilder från Sverige, hygienartiklar och kläder.

Kan jag resa med mina barn?

Ja hela familjen kan åka på en volontärresa, barn som vuxen. Det är lärorikt och nyttigt för alla. Dock bör man tänka lite innan då vissa projekt kanske inte riktigt lämpar sig för barn. Hos vissa organisationer finns det boenden som är anpassade för familjer.

Måste jag boka flyg själv?

Hos de flesta organisationer ingår inte flyg i priset. En del kan hjälpa dig med tips om hur och var du bokar.

Vilka förkunskaper krävs?

Detta skiljer sig beroende på vilket projekt du väljer. På de flesta projekt är det dock en stor fördel om du kan förstå och prata engelska. Vill du arbeta med undervisning krävs oftast inte att du har någon tidigare erfarenhet eller utbildning, utan det räcker med en stark vilja att lära ut. Men om du däremot vill arbeta inom sjukvård krävs utbildning och tidigare erfarenheter inom området.

Vem ringer jag om jag får problem?

En av de bra anledningarna att åka med en organisation är att det alltid finns någon att ringa. I första hand kontaktar du kontaktpersonen i landet medans vissa har ett 24 timmars journummer till Sverige.

Krävs det visum?

Det varierar från land till land. Men för att resa in i de flesta land utanför Europa krävs oftast någon typ av visum. Enklast att ta reda på detta är genom att kontakta det aktuella landets ambassad. De flesta ambassader och konsulat i Sverige ligger i Stockholm.

Hur bor man?

Vanligast är att man bor i ett volontärhus tillsammans med andra volontärer eller så kan man välja att bo i en värdfamilj. En fördel med att bo i en värdfamilj är att man får en bra inblick i landets kultur och traditioner.